Art Featured Videos

10 filme despre artă și artiști NEAPĂRAT de vizionat

004-jean-michel-basquiat-theredlist

Renoir (2013)

Regizat de către Gilles Bourdos, filmul francez Renoir reprezintă o dramă a ultimilor ani de viață a pictorului Pierre-Auguste Renoir. Acțiunea are loc pe Riviera franceză în anul 1915, unde drama se transformă într-un triunghi amoros dintre pictor, noua sa muză Andrée Heuschling și fiul său Jean, care fiind rănit pe front, revine acasă.

Surprinzător, dar după scurt timp, tânăra Andrée devine muza ambilor. Pentru Pierre-Auguste ea este ultima siluetă feminină pentru care el este fascinat și inspirație a cărora sunt o mulțime de creații nude, iar pentru Jean este viitoare soție.

 

 

The Radiant Child (2010)

Un film documentar despre Jean-Michel Basquiat – artist american, este cunoscut pentru arta stradală ca graffiti și spre anii ’80 ca fiind deja un reprezentat a neoexpresionismului.

The Radiant Child este un film bazat pe interviurile pictorilor, deținătorilor de galerii, regizori și scriitori. La 17 ani Jean-Michel Basquiant și prietenul său încep a reprezenta graffiti pe străzile din Manhattan, lăsând amprenta prin prescurtarea SAMO sau SAMO shit (Plush safe he think).

Denumirea de The Radiant Child o primește mai târziu când este publicat un articol despre arta sa de către Rene Ricard în revista Artforum.

 

 

Little Ashes (2008)

Little Ashes este un film britanico-spaniol care creează o retrospectivă a perioadei anilor 1920-1930 și anume a relației dintre pictorul Salvador Dali și poetul Federico Garcia Lorca care a fost un subiect actual pentru o perioadă îndelungată. Drama are loc la școala de arte din Madrid unde un pictor, un poet și un regizor devin prieteni și viitorul nucleu a artei moderne din Madrid.

După o perioadă de timp, viitorul regizor, Luis, pleacă la Paris, iar ceilalți doi pleacă pe litoralul din Cadaques, unde se apropie mult unul de celălălat și ajung la o seară romantică. Salvador Dali percepe atracția lui Frederico mai mult decât ar putea oferi el și pleacă la Paris, iar după ce aceștia se revăd Frederico îl percepe pe Dali ca fiind un total al om.

 

 

Art of the Steal (2009)

Filmul documentar Art of the Steal reprezintă subiectul controversat de transportare a celei mai fabuloase colecții de la Barnes Foundation din Philadelphia de artă post-impresionistă, care în anul 2009 valorează în jur de 25 de miliarde de dolari.

Deținătorul acestei colecții, Dr. Barnes, era sigur că această colecție trebuie să își păstreze locația, creând o școală de artă, o atitudine obiectivă de apreciere și critică și transformându-se într-un muzeu. Documentarul de asemenea este bazat pe o mulțime de interviuri și prezentarea unor lucrări de colecție din cele 9000 de piese de artă din sec. XIX-XX.

 

 

The Rape of Europa

Bazat pe cartea lui Lynn H. Nicholas își face apariția documentarul The Rape of Europe care cercetează jafurile marilor opere de artă a statelor aflate sub ocupația nazistă, distrugerea lor și consecințele acestora. Cei care sunt implicați în aceste jafuri sunt Adolf Hitler și Hermann Goring.

Filmul creează o retrospectivă a perioadei chiar de la începutul celui de Al Doilea Război Mondial în care naziștii folosesc puterea pe care o dețin și banii. Filmul relatează și perioada postbelică în care creațiile erau restituite, însă multe au fost distruse sau de negăsit.

 

Bomb It (2007)

Un documentar internațional despre graffiti și arta stradală, filmat pe 5 dintre cele 7 continente ale lumii, în orașe ca New York, Sao Paulo, Paris, Amsterdam, Tokyo etc. care a fost vizualizat în premieră la Festivalul de Film Tribeca în 2007.

Artiști din toată lumea au depus efort pentru acest film în cadrul căreia este prezentată originea și istoria artei stradale graffiti, începând cu anii ’70 – ’80, respectiv de la cele mai mari legende ca Taki 183, Cornbread, Stay High 149, T-Kid până la arta stradală contemporană prin viziunea celor ca Shepard Fairey și Os Gemeos.

 

 

Modigliani (2004)

Filmul americano-francezo-germano-italian, Modigliani, reprezintă o drama biografică a pictorului italian Amedeo Modigliani. Stabilit la Paris, în 1919, se îndrăgostește într-o tânără catolică franceză, după care are și un copil cu aceasta.

Copilul său însă este trimis la mănăstrire de către tatăl tinerei Jeanne și respectiv acesta este evenimentul care îl marchează pe Modigliani. Lipsit de bani pentru a-și recupera copilul, el intră într-o competiție anuală, care are drept premiu o sumă mare de bani și carieră garantată.

Această dramă biografică cuprinde și marea rivalitate dintre Amedeo Modigliani și Pablo Picasso. Moartea sa într-un spital din Paris din cauza rănilor primite din partea unor hoți este și finalul acestei drame.

 

Factory Girl (2006)

Regizat de către George Hickenlooper, filmul american este bazat pe perioada anilor ’60 în care popularitatea a cunoscut o creștere rapidă și o scădere la fel de accelerată a carierei actorilor și anume pe biografia Ediei Sedgwick, care este cunoscută ca fiind într-o relație cu Andy Warhol.

În aceeași perioadă ea face cunoștință cu Billy Quinn, care este un poet și un cântăreț, însă relația lor rămâne un secret. Din cauza dependenței sale față de droguri, relația sa cu Andy ia sfârșit.

Aceasta ar fi putut să moară din cauza incendiului provocat de țigara pe care o fuma în timp ce adormise fiind sub efectul drogurilor. După acest incident Vogue refuză să o angajeze, respectiv ea nu își găsește de lucru, acuzându-l pe Andy Wanhol și devenind o prostituată.

 

The Artist and the Model (2013)

The Artist and the Model este un film art-house în care se ecranizează procesul de creație a sculptorului Cors, iar protagonista căreia el îi propune să fie model este reprezentată nude în 70% din toată ecranizarea.

Modelul pe care el îl găsește drept muză, Mercè, este defapt o tânără care a evadat dintr-un lagăr și devine ultima sa inspirație. Acest film este o reflecție asupra detaliilor și a procesului de creație despre care Cros povestește cu entuziasm și prin care dorește să transmită filosofia sa.

 

 

High Strung (2016)

Un film romantic ce combină mai multe tipuri de artă și anume muzica clasică, baletul și hip-hopul. Ruby Adams este cea care studiază balet la Universitatea de Arte din Manhattan și pur întâmplător face cunoștință cu Jonny Blackwell, care cântă la vioară în metrourile din New York.

La rândul său Jonny se află ilegal în SUA și dacă este depistat, va fi deportat, iar Ruby încearcă să își păstreze bursa universitară. Alături de o trupă de hip-hop, cei doi cad de acord să participe la un concurs prin care fiecare ar avea de câștigat, îmbinând ceea ce nimeni nu a făcut-o până la ei.

 

Autor text: Carina Gojan

POSTARI SIMILARE

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.