Art Interview Sketch

BIOGRAFIE / Xavier Dolan – “Filmul ce nu e capabil să trezească emoții, nu este un film”

tumblr_mybusqaukq1r23fmeo1_1280

Xavier Dolan este regizor, scenarist, actor şi producător originar din Canada, Montreal. Povestind despre factorii care l-au influențat să ia camera în mână, Dolan a spus ca nu este “acel copil, pe care tatăl îl va lua la cinema, să-l vadă pe Bergman”.

În loc de aceasta, el privea “filme pentru copii normali”, cum ar fi Mrs. Doubtfire (“mi-a facut o impresie mare”) și Titanicul. Sensibilitatea puternică a lui James Cameron i-a dat mult curaj, oferindu-i încredere în ideile sale excentrice și ambțioase. “Nu mă tem de ele. Și nu mi-e frică de de vor gândi alții despre mine.” a relatat el.

Debutul filmului <<J’ai tué ma mère >> este o parte din biografia sa.
În creația data este vorba despre adolescentul Huber de 16 ani, care încearcă să-şi revindece independența şi demnitatea în faţa mamei sale.

Filmul trădează nenumăratele conflicte dintre Huber și mama lui. Aceasta evidențiază faptul, că însăși cei ma apropiați oameni pot fi foarte distanți. Ea îl iubea foarte mult, însă nu putea să-şi manifeste sentimentele faţă de fiu, fiind obosită şi presată de sentimentul singurătăţii, după plecarea soțului.

 

 

Filmul <Les amours imaginaires> povestește despre cum pretenia unor doi, poate fi ruinată de a treia persoană. Francis şi Marie sunt prieteni foarte apropiaţi. Într-o zi ei îl întîlnesc pe Nicole – un tînăr nou venit în oraş.

Fiecare întâlnire de-a lor se preface într-un circuit de fantezii, până când acei prieteni au ajuns să fie dependenți unul faţă de Nicola. Lupta pentru dragoste urmează să distrugă prietenia dintre Francis şi Marie, pe care ei o considerau rezistentă.

Filmul <Mommy> este o drama, apărută pe ecrane în 2014. Premiera a fost lansată în cadrul Festivalului de la Cannes 2014, unde a fost nominalizat cu Premiul Juriului. Această opera, iarăși conturează relația mama-fiu.

Istoria descrie viața unei mame, care își ia fiul Steve din internat, sperând la un post de muncă pentru ea și un viitor mai bun pentru fiu. Steve este impulsiv și violent, mamei fiind frică de el.

De asemena Xavier Dolan a fost regizorul renumitului video clip al cîntăreței Adele pentru piesa Hello.

O colaborare nu mai puțin importantă a fost cu trupa Indochine, unde Dolan a regizat videoclipul pentru piesa College Boy, care a fost cenzurat de către televiziunea francofonă, declarând că acesta conține elemente de violență.

 

Arta lui Xavier Dolan nu poate fi înțeleasă de oricine. Trebuie să posezi un suflet creativ și sensibil, pentru a percepe sensul. Filmele lui sunt perfect structurate nu numai din punct de vedere a scenariului, dar și a muzicii, soundtrack-urile devenind adevărate legende.

 

Autor text: Hușanu Vlada-Melissa

POSTARI SIMILARE

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.