Art Design Featured

Cum să devii DESIGNER grafic fără facultate? Surse informaționale și linkuri utile.

x950

 

“Nicicum” ți-ar spune un profesor de artă cu experiență. „Talentul” ar adăuga el, ”nu se învață, cu el te naști”. Dacă te-ai lăsat dezamăgit de neîncrederea altora, în acest articol dorim să te convingem de contrariul și să divizăm capacitățile unui pictor de creativitatea unui designer.
Am vrea să încurajăm tinerii și să dezbatem acest subiect tainic, căci profesia de designer grafic devine din ce în ce mai populară. Este alegerea majorității studenților de artă, entuziaștilor și altor suflete cu tangențe artistice pentru anumite motive. Dintre care se enumeră:

1. Această meserie este bine plătită.
Nu e o noutate că în țările modernizate un designer grafic poate obține un salariu anual, în dependență de experiență, domeniu și locație dintre 50.000$ până 130.000$. Iar în Moldova, spre deosebire de alte profesii în domeniul artei, de la 6000 lei lunar până la 20.000.

 
2. Te poate orienta spre orice direcție.
Design-ul este atât de variat și complex și conține foarte multe subdomenii, astfel încât ai putea ajunge să creezi postere pentru o trupă de succes, să faci un logo pentru cea mai cunoscută agenție sau un baner pentru o campanie electorală.

 
3. Dacă ești freelancer, ai un grafic flexibil.
Poți acorda cât timp vrei unor proiecte, ești liber să înveți și să investești în tine, în special dacă raționalizezi comenzile.

 
4. Niciodată nu te vei opri din învățat
Design-ul, cerințele pentru designeri și necesitățile consumatorilor se schimbă zilnic. Un designer va fi nevoit să se acomodeze acestora și mereu să se perfecționeze. Dacă nu el, atunci cine altul?

 
 photo tumblr_nvyc8bj8eE1ri5lvqo1_1280.png

Și totuși, cât de avantajoasă nu ar părea meseria, nu este una absolut ușoară de obținut. O carieră din domeniul artei necesită mult timp investit, dorință și dăruire.

De aceea, studenții învață câte 4 ani de licență la artă, mai fac 2 ani de masterat și continuă a se reprofila mulți ani de-alungul. Însă nu toți dintre noi au și își pot permite să investească atâta timp în educația lor și încearcă alte alternative. Învață singuri, pentru că pe internet sunt sute de resurse despre, cu și pentru design grafic.

Istoria lui Karen Cheng vine să confirme acest fapt. Ea este fata care a învățat să danseze în 365 zile iar video-ul performanței sale a devenit viral. După scurt timp, Karen, activând ca former Lead Designer la compania Exec, a împărțit o altă istorie.

„Eu nu am avut 4 ani și 100 000$ pentru studii de design.”

Pe blog-ul său ea a explicat cum a ajus grafic designer fătă facultate fiind un om foarte disciplinat. „Oamenii credeau că am disciplină pentru că eram capabilă să mă-nvăț să dansez în 365 de zile. Adevărul este că, eu nu am disciplină. Eu iubeam să dansez și eu făceam ceea ce îmi place.”

Karen a împărțit pașii pe care îi executa, după o zi de muncă, în jumătate de an până a se reprofila ca designer grafic :

Învață să vezi.

Începe cu fundamentele. Nu te grăbi să sari la Photoshop, pentru că a învăța Photoshop-ul nu te face un designer, precum cumpărarea unor pensule nu te face un artist.
Pentru început, învață să desenezi.

 photo photo-1472772224448-b24d00409675.jpg

• Nu trebuie să stai într-o cameră cu alți câțiva artiști încercând să schițezi un nud, căci nu trebuie să devii cel mai bun pictor, ci să cunoști doar bazele cu care ai putea schița liber cu un creion. Poți să înveți a practica cu cartea You Can Draw in 30 days desenând zilnic câte 30 de minute.

• Învață teoria design-ului grafic. Începe cu cartea Picture This.
• Învață despre culori, tipografie și design cu grilă. Accesează aceste tutoriale zilnic: CLICK AICI.
• Învață bazele User Experience (UX), care este un termen folosit de utilizatori pentru exprimarea satisfacției totale pe care un utilizator o obţine odată ce a folosit produsul sau sistemul tău. Cărțile Don’t Make Me Think! Și The Design of Everyday Things te pot ajuta la acest capitol.
• Învață să scrii, pentru că un designer bun poate comunica. El scrie pentru oameni și alege fiecare cuvânt cu precauție. Citește Made to Stick și Voice and Tone .

 

Învață teoria design-ului.

Învață să utilizezi Photoshop-ul și Lightroom-ul.
Acum când ai obținut un fundament vizual și UX ești gata să înveți Photoshop-ul. Eu recomad să începi de la Lightroom și să treci la Photoshop.
 photo page22_1000.jpg

• Sunt foarte multe tutoriale și cărți despre Adobe Illustrator. O carte bună ar fi Adobe Illustrator Classroom in a Book sau Vector Basic Training.
• Și pentru Photoshop sunt sute de tutoriale, dar nu toate sunt bune. Cele mai bune pot fi găsite pe : PSDTuts.

 

Află toate specialitățile.

Ce ai vrea să faci? Vrei să creezi design-uri pentru aplicații mobile? Pentru website-uri? Infografice? Vrei să te implici în design-ul editorial? Explorează-le pe toate și alege ce îți place.
 photo tumblr_nqk24an7pO1tw6vjco1_1280.jpg

 

Învață să faci un logo reușit aici: Logo Design Love. Iar dacă vrei să mergi mai departe și să înveți cum să faci un design integral, de la website la cărți de vizită, vezi aici: Designing Brand Identity.

• Citește Don’t Make Me Think ca să creezi un website pe care oamenii îl vor găsi ușor și îl vor putea naviga.
Unele job-uri vor cere să cunoști HTML/ CSS fiind designer. Dacă ești cointeresat să înveți, căci nu strică să le cunoști, vezi aici: Web Design Tuts.

 

Crează-ți un portfolio.

Nu ai nevoie de educație scumpă ca să devii un designer, dar un portofoliu bun va fi necesar cu siguranță. Dar cum să îți creezi un portofoliu dacă încă nu ai început a lucra ca designer?
Nu lucra pentru clienți și proiecte adevărate. Crează proiectele proprii. Câteva idei:
Fă un design pentru tricouri.
• Găsește niște website-uri nereușite și fă-le un redesign.
• Ai o idee pentru o aplicație? Fă-o.
• Găsește concursuri, comunități de design și propune serviciul tău gratuit unor companii.
• Experimentează zilnic și înearcă cât mai multe tehnici de exprimare.

 photo tumblr_ofwaknmpO61qaajkio1_500.gif

Și dacă mai reziști, împarte experiența ta cu oamenii din comunitate, fii creativ în modul tău propriu și nu te gândi la toate acele nereușite care te bântuiesc, căci în artă, ca și-n lume, este loc pentru toți.

Autor text: Acy Varlan
Istoria și sfaturile lui Karen le poți găsi AICI

POSTARI SIMILARE

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.