Art Design Local Artist Sketch

INTERVIEW / Desene care învie realizate de către Marina Botnari.

2

Fiecare minut liber pe care îl are și-l dedică picturii, hobby-ul pe care îl are de mic copil. Este o perfecționistă și știe că doar prin artă te poți regăsi și te poți cunoaște mai bine. Marina Botnari este eleva care îmbină perfect studiile cu activitatea care o aduce mai aproape de ea însăși: pictura.
Deși are un orar încărcat cu ore și activități extrașcolare (Marina este elevă în clasa a 12-a), tânăra știe să-și delimiteze foarte bine timpul și își găsește oricând un moment căreia să i-l dedice picturii. Desenează adesea seara târziu, sau dimineața devreme, atunci când o lovește inspirația.
 photo 1_zpswxjjvkuf.jpgPasiunea sa este una înnăscută și a fost descoperită de părinți, care i-au recunoscut ”semnătura” peste tot: pe paginile cărților, chiar și pe unele acte!

Singurul critic, care a ajutat-o pe Marina să-și cultive pasiunea a fost tatăl ei: ”De cînd eram mică, desenele mele primeau atenție pozitivă , singurul critic fiind tata. Avînd și el o oarecare experiență în pictură, criticile sale erau mereu bine venite și constructive. După fiecare ”E frumos” urma un ”DAR” pe care îl ascultam cu mare atenție, și încercam să mă perfecționez, pentru a-l face mîndru. Deci prima persoană care într-adevăr m-a motivat să continui este tata”.

Tânăra experimentează mai multe stiluri și tehnici: ulei, creion, acualeră, acrilic, guaș. Totuși, majoritatea lucrărilor ei sunt în creion, de ce? Lipsa de timp își spune cuvîntul, iar această tehnică s-a dovedit a fi cea mai eficientă și rapidă.
 photo 3_zpsfums4txe.jpg
Inspirația o găsește oriunde: în cerul frumos de afară, într-o carte interesantă, sau într-un cântec. ”Cel mai des ea mă prinde în momentele cînd privesc picturi ale altor artiști. Încerc să privesc desenul în plan global, apoi mă axez pe detalii, și sunt curioasă mă joc și eu cu ele. De asemenea, pentru ca desenul să nu fie executat într-un stil monoton sau, dimpotrivă, excentric, încerc să îmbin subtil realismul cu abstractul”.

Deși este pe ultima sută de metri la liceu, Marina încă nu s-a gândit serios dacă vrea, sau nu să urmeze studii în domeniul picturii, probabil că o va lăsa la locul ei: în suflet, iar în viitor își va alege un domeniu mai complicat: medicina.
 photo 5 2_zpsrtgclo5u.jpg
 photo 4_zpsrdkqxdfs.jpg

Despre situația artei în Republica Moldova, Marina ne-a spus ceea ce ne zic și alți tineri: ”Consider că arta în Republica Moldova încă nu a atins acea etapă de recunoaștere precum cea din Occident. Deși sunt foarte mulți artiști cu potențial, ei într-un final își inhibă această pasiune din lipsa perspectivelor”.

Totuși, tânăra are speranțe mari și crede cu vehemență că în timp, fiecare dintre noi, îi va oferi artei o a doua șansă, deoarece numai așa ne putem cunoaște:„Ați văzut vreodată o pictură și ați rămas s-o analizați pentru un timp îndelungat pentru că o găseați familiară, sau pentru că vă uimea prin fiecare detaliu nou descoprit? Asta e: prin creație te regăsești”.

 photo 2_zpsc9torrvv.jpg

Pagina de facebook a artistei o găsiţi AICI

 

Interviu realizat de Nicoleta Cîrlig

Interviu realizat de Nicoleta Cîrlig

POSTARI SIMILARE

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.