Art Interview Local Artist

INTERVIEW: ”Veneam la lucru și jucam” – istoria game-designerului Olga Macarenco

gamedesignproces3-copy

Olga Macarenco iubește să citească, să-și exprime gândurile în mod creativ și mereu este gata să învețe ceva nou.

Cînd pentru prima data ai descoperit pasiunea pentru game design?

De la început a fost cuvîntul, în sensul direct al acestuia. Primii ani în industria game design-ului le-am petrecut în calitate de redactor. În 2011, la începutul carierei mele, mă ocupam cu redactarea textelor şi scenariilor pentru proiectele studioului. Mie îmi plăcea ceea ce făceam, dar doream să particip în crearea jocului. Cu timpul, am început să îndeplinesc rolul asistentului game designer-ului. Peste o scurtă perioadă norocul mi-a surâs și mi-au încredinţat un proiect propriu, în care am reuşit să-l realizez la maxim.

 photo IMG_5852_zps8irpvpa6.jpg

De ce anume game design?

În cazul meu totul s-a întîmplat la timpul potrivit şi în locul potrivit. Mereu eram pasionată de lectură, citind cu pasiune. Cu atît mai mult, că sunt filolog, aşadar, studierea scrierei este profesiea mea. O altă pasiune au fost poeziile, nuvelele pe care le compuneam, etc. Luând în consideraţie că game designe-rul este o persoana cu rădăcini artistice, capabil să creeze ceva nou, care poate să scrie şi să-şi exprime ideile corect, logic, laconic şi interesant, anume acesta este domeniul de activitatea perfect pentru a te dezvolta atât din punct de vedere creativ, cât şi din punct de vedere profesional.

 

Unde ai avut posibilitatea să studiezi această meserie?

În Republica Moldova, din păcate, în acea perioada nu exista posibilitatea de a studia game design-ul. La noi nici nu există aşa profesie, dar persoana dornică de cunoştinţe mereu va găsi opurtunităţi de a studia, ceea ce-i place. Am fost ajutată foarte mult de către compania în care activam – “Magicindie”, care mi-a devenit o adevărată familie. Când am ajuns la ei pentru prima dată, eram complet novice în acest domeniu, totul era extrem de încurcat, însă nespus de interesant. Prima lună m-am jucat. Exact! Eu veneam la lucru, mă aşezam la calculator şi mă jucam. Cu colegii am plecat în Sankt-Petersburg la “White Nights Conference şi în Kiev la “Sociality Rocks, pentru a învăța ceva nou.( Asemenea event-uri pot fi găsite online.)”

 photo 664312_642580855804316_968960713_o_zps3kydsjpd.jpg

Ce sfaturi le dai celor care doresc să se realizeze în acest domeniu?

Să fie curajoşi! Dacă există ideea – mergeți înainte, iar dacă întâlniți în cale persoane cu o viziune asemănătoare asupra lucrurilor – creați proiecte. Nu contează cât de mult venit ve-ți avea din el. Experiența nu se cumpără, fiind foarte prețioasă.

 

Care este proiectul de care ești mândră?

Cum am menționat mai sus, calea mea a laut începutul său în studioul “Magicindie”, respectiv fiecare proiect realizat în cadrul acestei organizații era ocazie de mândrie. Cel mai deosebit poate fi considerat jocul meu “Nearwood”, este o istorie despre Jane Lokwood – fată curajoasă, care s-a îndreptat într-o călătorie în țara miraculoasă – Nearwood, pentru a-și salva familia de la rău, ce surpează lumea magică și lucuitorii ei. Pentru prima dată ea a fost lansată pe BigFish apoi pe Steam.
Apropo, ea a fost nominalizată de către portalul “All About Casual Game” în Best Awards 2013 în urmăroarele categorii:
– Best Adventure Game
– Best Visuals
– Best Original Game
– The Best of the Best


 photo 10338596_712897778772623_4722887667794590058_o_zpsmyybnxhs.jpg

 photo 10010242_668806406515094_646726901_o_zpsl5obycrt.jpg

 photo 11011058_858084134253986_1760347392737351869_o_zpsolhkbsiy.jpg
 

Ce site-uri cunoști care pot oferi cursuri de game design?

Cu singuranță, UNIVERSARIUM , însă online pot fi găsite multe lucruri utile. Principalul e să punem întrebarea corect.

 

 

Calităţile pe care trebuie să le posede un începător pentru a avea succes?

Perseverența, dorința de a învăța, atenția. Este perfect, dacă persoana e și creativă. Restul se învață.

 

De unde te inspiri și care non-game artă te influenţează cel mai mult?

Sursa mea de inspirație constituie tot ce mă înconjoară. Game designerii sunt puțin stranii, bazîndu-ne pe faptul, că o situație ordinară pentru majoritatea persoanelor, poate deveni baza unei idei grandioase – pentru ei.

Cum vizionează un film o persoană simplă? “Wow!”, “A fost interesant!” etc. Colegii mei și eu, după vizionarea filmului Rise of the Guardians am părăsit sala de cinema, fiind impresionați de praful auriu, susținînd că anume așa trebuie să arăte licuricii în pădure. Și așa mereu ☺

 

 

Muzica mă inspiră. Deseori ea mă ajută să creez. De mulți ani, când am nevoie să mă concentrez pe ceva și să mă inspir, soundtrack-ul jocului Deus Ex: Human Revolution contribuie la aceasta.

 

Cum descrii game-design-ul celor, care nu cunosc nimic despre aceasta?

„Game design-ul este o adevărată artă. Totodată o muncă foarte minuțioasă. O joacă bună nu este doar lucrul game desginer-ului, ci a echipei în intregime. Producătorul – capul în care se naște ideea, specialiștii-răspund de programarea și realizarea jocului, respectiv pictorii, care răspund de calitatea și frumusețea imaginii. Responsabilitatea game design-erului constă în organizarea lucrului echipei: redactarea ideei, structurarea și descrierea ei.

 

Cum crezi, e similar oare game design-ul cu alte tipuri de design?

Game design-ul unește toate tipurile de creație. Un joc bun – înseamnă o muncă asiduă a zeci de profesioniști. Aceasta nu e doar o idee, ci un rezultat obținut prin sânge, lacrimi și mâini de aur ale pictorilor, programiștilr, compozitorilor. Unele creații merită de a fi recunoscute în calitate de exemplu al artei contemporane.

 

 photo 1471809_624760867586315_834936303_n 1_zpsseghqxeq.jpg

Dacă să ne aprofundăm, ce îţi este mai aproape de suflet: simplitatea sau complexitatea?

Simplitatea, ea defenitiv îmi este mai aproape. Uneori, însă, este greu, de a face totul să fie simplu.

 

Ai vrea să faci design pentru tine, sau pentru un auditoriu?

Când lucrezi la un proiect, care nu-ți place, atunci nu mai ai idei. Mereu trebuie să te ocupi cu proiectul de care ești pasionat, care te inspiră la lucru, dar și atrage publicul. Pentru aceasta este nevoie de perioada de pre-production – atunci când ai timp să găsești echilibrul, dintre dorința auditoriului și posibilitățile echipei.
 photo 1493491_682483785147356_6349171024033304193_o_zpsgpy9omsc.jpg

Cine este (compania sau design-erul) pe care îl/o admiri și care sunt jocurile tale preferate?

Din domeniul game design-ului, în primul rând o admir pe Kim Swift (creatoarea a seriilor de jocurilor “Portal”). Ea este una din puținele femei game design-eri, care a reușit să dobândească o recunoștință mondială. La fel de mult iubesc lucrările lui David Cage, creatorul studioului Quantic Dream. Dacă să vorbim despre companii, cu siguranță-Naughty Dog, VALVE, Quantic Dream, Square Enix, Bethesda Softworks ș.a.
Prefaretele jocuri fac parte din seria Deus Ex (în specia Human Revolution), seria Portal Fhrenheit, Heavy Rain, Beyoun: Two Souls, The last of us, seria The Elder Scrolls, seria Fallout, seria The Final Fantasy și multe altele.

”Şi ce dacă calculatorul mă bate la jocul de şah? Eu sunt mult mai tare decât el la jocul de box!!!”

Realizat de: Hușanu Vlada-Melissa

POSTARI SIMILARE

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.