Art Featured Music

Top 5 piese din playlist-ul a 11 tineri muzicieni autohtoni. Crează-ți un playlist

articol-top-piese

 

Ne-am întrebat ce fel de piese ascultă muzicienii noştri al căror nume s-a făcut auzit la evenimentele din Chişinău. Echipa SAKS Magazine i-au intervievat pentru a vedea care sunt melodiile ce îi inspiră, în ce genuri muzicale se regăsesc şi cum definesc aceştia muzica.

Rodica Olişevschi

Tânăra interpretă care s-a făcut remarcată la show-ul televizat de talente “Vocea României”, dar şi prin prestaţiile live de succes, afirmă:”Îmi este greu să aleg doar 5 piese, când îmi petrec majoritatea timpului ascultând muzică. Apreciez artiştii care îşi compun singuri melodiile, pentru că, probabil, ştiu cât e de greu să ajungi la inimile ascultătorilor. Cea mai mare parte a pieselor care îmi plac sunt inide-pop-rock şi azi aş vrea să menţionez trupele mai puţin cunoscute:

1.”Be there”- Seafret .

Îmi place totul la această piesă, iar cuvintele îmi sunt aproape de suflet.

 

2.”Don’t wake me up” – Lianne La Havas


Ador faza că am setat-o ca alarmă când, de fapt, titlul piesei spune „Nu mă trezi”! Mi se pare neobişnuit modul în care compune Lianne La Havas. O ador. E super originală.

 

 

3.”Light”- Sleeping at last

Piesa asta mi-a plăcut atât de mult, încât i-am făcut şi un cover.

 

4.”Glimmer” – Mallory Knox

Am auzit-o la un post de radio din Chişinău şi mi-a plăcut foarte mult.

 

5.”Black black heart” – David Usher ft. Kim Bingham

Îmi place că piesa include o părticică dintr-un duet din opera „Lakme” din 1883 şi mi se pare o combinaţie reuşită.

Pe lângă aceste piese îmi place să ascult trupele X Ambassadors, The Fray, Kodaline, Incubus, Switchfoot, Mumford and Sons, Fink, și multe altele.”

 


Întrebat care sunt piesele din top-ul său şi ce înseamnă muzica pentru el, Laurenţiu Coţaga, solistul şi chitaristul trupei „Pata de ceai” spune:

„Ştii, acum un an şi ceva, mi-am confirmat că, din toate realităţile care există, muzica este singura care îmi aduce numai fericire, pentru că pot exprima atât mesajul care mă frământă, cât şi, cel mai important – energia, care de multe ori face minuni. Momentan nu mă defineşte nici un stil muzical, pentru că toate îmi sunt drage. Obişnuiesc să cânt rock, folk, jazz cu nuanţe de improvizaţii orientale. Piesele care urmează m-au fermecat prin faptul că artiştii care le interpretează iubesc atât de mult muzica, încât uneori uită că sunt pe scenă, înconjuraţi de ascultători.”

1.”Mr Chicken” – Deluxe

 

2. „Forget”- Lianne La Havas

 

3.”Reckoner”- Radiohead

 

4.”My favorite things” – Maria Răducanu

 

5.”Până când nu te iubeam” – Maria Tănase

 

 

Laura Bodorin, interpreta şi solista trupei „Magic Band” mărturiseşte că:

”Dacă e să definesc muzica, aş zice că e matematică. E complexă, diferită, complicată. Are nevoie de rezolvări şi detalii. Muzica e un fel de exerciţiu pentru creier. Oricât de straniu nu ar părea, îmi place să ascult hiphop, triphop şi soul, deşi cânt pop şi pop-jazz. Vreau şi tind să fiu un artist pop de calitate, care ar fi pe placul majorităţii.

Mi-ar fi greu să numesc top 5 artişti sau piese preferate, pentru că ascult o varietate de muzică şi nu am un spectru mai îngust, dar admir ceea ce face Kendrik Lamar, Beyoncé, Busta Rhymes, Melody Gardot şi baieţii din Half Moon Run, în special piesa lor „Full circle”.

Mă inspiră, în special, live-urile acestora, pentru că reliefează, mai bine decât pe orice înregistrare, ceea ce reprezintă artistul cu adevărat, iar live-urile mentionaţilor sunt la un nivel la care tind, începând cu o costumaţie potrivită, band-ul profesionist în spate, sunetul şi terminând cu atitudinea pe care o au.”
Iată şi câteva piese menţionate de Laura:

1.”Alright” – Kendrik Lamar

 

2.”Hold up” – Beyoncé

3.”Break Ya Neck” – Busta Rhymes

 

4.”So we meet again mz heartache” – Melody Gardot

 

5.”Full circle” – Half Moon Run

 

 

Andrei Tostogan, producătorul şi compozitorul moldovean, care s-a lansat recent ca şi interpret cu piesa „Maia” ne-a dezvăluit că nu are un playlist binedefinit.

„Obişnuiesc să ascult muzică diferită, atât ca stil, cât şi ca teritoriu de promovare. În viziunea mea, muzica este o vibraţie fizico-psihologică, iar piesele care mă inspiră sunt cele care transmit o stare şi aduc ceva nou. Uneori, ceea ce compun şi produc diferă de ceea ce ascult, pentru că, de fiecare dată când fac o piesă pentru un artist, încerc să mă transpun în lumea lui. Am produs piese în multe stiluri şi nu mai ştiu exact în care din ele mă încadrez şi nici nu aş face vreo delimitare.” , spune Andrei.
Iată câteva melodii sugerate de acesta:

1.”High on you” – Sebastien ft. Hagedorn

 

 

2.”Maia” – Tostogan

 

3.”All we know” – The Chainsmokers ft.Phoebe Ryan

 

4.”Ты словно целая вселенная” – Jah Khalib

 

 

Zinaida Cojocaru, tânăra solistă a trupei „DoxaDeo Band” care s-a făcut remarcată în sezonul 6 al concursului „Vocea României” mărturiseşte:

„Muzica este un limbaj mult mai sufletesc decât oricare altul. Este mereu o alinare sau o încurajare. Pentru mine, muzica pe care o cânt mă ajută pe plan spiritual. Mereu mă simt mai bine după ce ascult un cântec gen worship, al trupelor ca Hillsong, Bethel church, Elevation, NUTEKI. Atunci simt că inima mea este mai “plină” şi că sunt mai aproape de Dumnezeu.

Nu cred că există un singur gen în care m-aş încadra, deşi înclin spre pop. Cel mai des, ascult muzica pe care o şi cânt, dar sunt, de asemenea, multe piese pe care le analizez pentru dezvoltarea muzicală personală. Mă atrage o piesă atunci când îmi defineşte starea sau pentru că mă încurajează mesajul transmis.

Uneori, însă, ascult piese care mă inspiră doar ca melodie, niciodată fiind piese cu un mesaj murdar sau urât din alte puncte de vedere. ”
Aici sunt câteva piese dragi mie:

1.”My kind of love” – Emily Sandé

 

2.”Lost on you” – LP

 

3.”Thunder” – Brooke Fraser

 

4.”Lovely broken” – Gungor


5.”Hillsong” – Oceans

 

 

Iulian Ursu, tânărul toboşar care îşi face studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău, implicat în mai multe proiecte muzicale de succes din ţară, e ferm convins că “Muzica e ca şi sexul de dimineaţă: uneori îţi ridică dispoziţia, alteori – o strică. Muzica pe care o ascult e făcută de oamenii cărora nu le este frică de critica masei, de cei care propun ceva ieşit din comun publicului.”

1.”Nakamarra” – Hiatus Kaiyote

 

2.”Alcaline” – Ibrahim Maalouf

 

3.”J A B O N” – Jojo Mayer

 

4.”Sleeper”- Snarky Puppy

 

5.”Blue Passports” – Furious Snails

 

 

Maria-Mihaela Frimu, cunoscută drept solista ex-trupei “Miriam”, în prezent antrenată într-un proiect muzical propriu, ne-a mărturisit:
“Muzica este partea indispensabilă a lumii spirituale, este butonul care pornește imaginația, starea, dispoziția și emoțiile. Ea poate fi în roluri diferite în momentele diferite din viața noastră. Uneori refugiu, uneori magnet de lacrimi, de fericire și un cosmos pe care încă îl descopăr.

 

Nu pot să spun că mă defineşte un anumit gen. Încă sunt în căutare, mă dezvolt. Mă simt în pop-rock acum, dar sunt într-un proces de schimbare. Posibil să mă descopăr într-adevăr curând. Dacă mă întrebi ce ascult, eu ascult orice. Ok, aproape orice. Orice consider că e interesant și calitativ și m-ar învăța ceva. Încă nu am reuşit să încadrez ceea ce cânt într-un anumit gen.

Nu compun de mult timp ca să spun că temperamentul meu se încadrează într-un anumit stil. Cert e că piese compun atunci când sunt pe un vibe cu chitaristul cu care cânt. ”
Aici voi menționa 5 piese pe care le ascult acum destul de des:

1.”Lost on you„ – LP

 

2.”Hallelujah” – Alicia Keys

 

3.”Simply Falling” – Iyeoka

 

4.”Gravity” – John Mayer

 

5.”R u mine” – Arctic Monkeys

 

După o scurtă pauză meditativă, Nick, un talentat tânăr chitarist, implicat în mai multe proiecte acustice din Chişinău a dezvăluit:
„Acum nu am un gen anume pe care îl prefer şi ar trebui să mă concentrez un pic ca să pot numi strict 5 piese care îmi plac în mod deosebit, pentru că ascult muzică foarte diferită, atât instrumental cât şi artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi.

Totuşi, cred că mă voi opri la piesele pe care le-am ascultat cel mai des în ultimul timp:

1.”1975” – Milo Greene

 

2.”Pompeii” – Bastille

 

3.”Diana” – Paolo Nutini

 

4.”Lay you down” – Mat Corby

 

5.”Hopeless Wanderer” – Mumford & Sons

 

 

Olga Verbiţchi, adolescenta cu un timbru vocal deosebit care a ridicat în picioare juriul de la X Factor România mărturiseşte:

Muzica este o pasăre călătoare în sufletul meu, care şi-a găsit tărâmul cald aici şi nu mai pleacă, iar eu o nu o alung , ci o adăpostesc şi o cresc pe măsură ce îmi dezvolt capacităţile muzicale.
Muzica îmi curge prin vene, îmi susţine viaţa şi mă face puternică. Este o evadare. Atunci când vreau să mă izolez de societate, îmi pun căştile şi intru uşor în lumea mea, cu piese de care mă îndrăgostesc de fiecare dată tot mai mult.

Eu mă simt bine cântând aproape orice gen. De la pop, funk, rock, pop-rock, până la jazz, blues, r&b şi clasic. Totuşi, pop-rock-ul este stilul care mă defineşte în întregime. În general, Sia este marele meu idol, însă nu şi singurul. Piesele ei sunt pline de adevăr şi emoţie.
Dintre ele, cele mai apropiate sufletului sunt „The greatest” şi „Elastic heart”.O admir nespus de mult şi pe Byoncé, “I was here” fiind o piesă diferită de tot ce a lansat până acum, care mă emoţionează cel mai mult.
De asemenea îmi place unicitatea şi frumuseţeai Arianei Grande , vocea căreia mă impresionează prin acutele incredibile pe care le atinge tot mai sus cu fiecare piesă nouă. Cu multe semne de exclamare, pe lista urmează Christina Aguilera , al cărei timbru este unul recognoscibil, oriunde nu ai asculta-o.

La final, uriaşul meu idol- Delia , pentru că am avut ocazia să oberv că noi două ne asemănăm foarte mult, prin voce- spun unii, prin comportament- afrima alţii.”

1.”The greatest” – Sia

 

2.”I was here” – Beyoncé

 

3.”Focus” – Ariana Grande

 

4.”Ain’t no other man” – Christina Aguilera

 

5.”Ce are ea” – Delia

Max Fall, solistul proiectului Max Fall ft. Dan Vozniuc & Malloy, tânărul care a participat la selecțiile Eurovision 2016, fiind cunoscut publicului larg după participarea la ”Vocea României” 2016 și X Factor Ucraina afirmă:

”Pentru mine muzica e o lume aparte, ca Matrix, unde tot e real și ireal, care mă inspiră și din care mă inspir. Ascult multe genuri de muzică, printre care pop, rock, rap, dar mă încadrez în așa genuri ca: rock alternativ, pop-rock, space-rock, indie-pop, deși îmi plac și piesele care diferă d
e viziunea mea muzicală. În general, la o piesă mă inspiră mesajul raportat la exploararea omului în lupta cu sinele, cu dragostea, cu viziunile sale față de viață.” 

În acest sens, top-ul pieselor mele arată cam așa:

1.”Waste a moment” – Kings of Leon

 

2.”Closer to the edge” – 30 seconds to mars

 

3.”In the end” – Linkin Park

 

4.”Imperfect” – Carla’s Dreams

 

5.”Stressed out” – Twenty one pilots

 

6.”Radioactive” – Imagine Dragons

 

 

Cristian Condrea, solistul trupei Wonder City ne-a mărturisit că muzica este lumea lui întreagă.

”Mă regăsesc în mai multe genuri muzicale, și cred că e așa pentru fiecare din noi. Am crescut cu heavy metal, și formația mea preferată în adolescență era ”Aria”. Toți cunosc renumita lor piesă ”Ia svoboden”. Și până acum îmi place foarte mult această trupă. La momentul de față ascult mai mult indie-rock.

Acest stil pentru mine a fost combinația perfecă între energia rock-ului și ușurința sunetului modern. Am o pasiune aparte pentru melancolie în muzică. Deși nu ascult doar cântece triste, totuși cred că acest tip de muzică are mai multă adâncime.

Alături de băieții din trupă, compun piesele în stilul rock ( taote subcategoriile acestuia), deși pe viitor îmi doresc tare mult ca gusturile mele în muzică să evolueze. Îmi plac foarte mulți artiști din diverse stiluri muzicale și la fel de multe cântece care-s total diferite unul de celălat.

Iată câteva dintre ele care în ultima perioadă sunt în playlist-ul meu:

1. Hozier – ”Better love”

 

 

2. Kings of Leon – ”Waste a moment”

 

 

3. Seafret -” Atlantis”

 

 

4. SOHN – ”Artifice”

 

 

5. Yasmin Levy – ”Me voy”

De asemenea, sunt de menționat Lianne La Havas, Postmodern Jukebox, Coldplay, Frank Sinatra, Sting.”

 

Autor articol: Organ Anastasia

 

POSTARI SIMILARE

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.